Zwartkop meeuw in vluchtVliegen als een vogel. Iedereen denkt of heeft weleens gedacht: Ik wil dat ook. Ach.. gezien onze lichaamsbouw en gewicht zouden we zulke grote vleugels nodig hebben. Beter met onze beide benen op de grond blijven staan of een keer een parachutesprong. Paragliding is ook een goede optie. Overigens is het lastig om vogels in vlucht te fotograferen. Een heel aparte tak in de fotografie maar wel een uitdaging. Waarom is het lastig?

Lastig om de snelheid die ze tijdens hun vlucht ontwikkelen. Zo is de gemiddelde vliegsnelheid al gauw rond de 100 km per uur, kijk eens op https://www.alletop10lijstjes.nl/top-10-snelste-vogels/ voor een aantal hele snelle vliegers.
Een klein rekensommetje leert dan dat een vogel, uitgaande van 100km / uur, in 1 seconde 277 meter verder is. Wil je het beeld van deze vogel scherp vast leggen betekend dan een hele korte sluitertijd. Hierbij is 1/1250 seconde een goed uitgangspunt hoewel korter altijd beter is. Bezoek een aantal maal een roofvogelshow want dat is een "redelijke" praktijk training.

De Rietzanger,een heel ander verhaal, is een zangvogel die zich luid en duidelijk laat horen. Het is een vogel van rietlanden en vergelijkbare oevervegetaties en bouwt zijn nest meestal in landriet. In de Groene Jonker laat hij zich, op het moment van het schrijven van dit artikel, luid en duidelijk horen. De Groene Jonker, gelegen nabij Zevenhoven, is een waterrijk natuurgebied waar vele vogels zich thuisvoelen.
De Groene Jonker heeft natuurlijke waterstanden. Deze wisselen per seizoen. Hoog en dus nat in de winter en laag dus droog in de zomer. Dit wisselende waterpeil zorgt voor het droogvallen en weer onder water lopen van de slikplaten, wat ideaal is voor vogels. Zij zoeken in de modder naar kleine beestjes. Je zou de Groene Jonker dus eigenlijk een vogelsnackbar kunnen noemen.

Een natuurgebied waar je minimaal 4 maal per jaar zou moet komen: lente, zomer, herfst en winter